Welke kosten volgen na de aanschaf van een AR bril?

Sander Veenhof
7 min readMay 25, 2020

Futuristische video’s waarin een perfect functionerende ‘augmented’ wereld wordt geschetst zijn er volop. We zien dan feilloos werkende hardware en software die gedemonstreerd wordt in situaties waarin de augmented reality een overduidelijke toegevoegde waarde heeft. Maar wat heeft zo’n bril ons in het gewone dagelijks leven te bieden? Om daar een beeld bij te krijgen, volgt deze toekomstverkenning een aanpak die zich richt op de alledaagse hands-on aspecten van zo’n AR toekomst. De geleidelijke transitie tot augmented mens wordt toegelicht aan de hand van nieuwe kostenposten die samenhangen met de grotere rol van AR in ons leven.

Allereerst de hardware. Dat zal een ingewikkelde keuze worden. Wat wil je met je bril? Dat er toepassingsmogelijkheden zijn in een werk-context is helder, en daar speelt het in mindere mate een rol of de bril goed oogt en of die comfortabel genoeg is, mogelijk gaat een werkgever bepalen wanneer je het ding zal moeten dragen. Dat kan betekenen dat je op het werk de ene bril draagt, en thuis een andere bril. Net zoals mensen nu twee laptops hebben. Eén met software die door de baas wordt beheerd en een laptop die naar eigen believen kan worden ingericht. En wat nog belangrijker is, wat de meest geschikte bril is hangt af van het beoogde gebruik. Daarbij gaat het om hoe wij de wereld gaan zien en hoe de bril de wereld ziet. Er zijn brillen die minitieus een ruimte kunnen scannen om daar tot op de millimeter nauwkeurig 3D objecten in te plaatsen, maar soms is dat niet mogelijk of niet zinvol en zijn ‘smartglasses’ met hun 2D weergave voldoende.

We krijgen een apparaat op onze neus dat ons in twee richtingen koppelt met de wereld om ons heen. Een bril die meekijkt, meebeoordeeld en advies geeft hoeft niet noodzakelijkerwijs in 3D een AR beeld te genereren. Hoe de koppeling met de cloud geregeld is, bepaalt ook hoeveel waarde een bril in je dagelijks leven kan hebben. Een hi-end bril is vermoedelijk niet waarmee je dagelijks wilt rondlopen. Dan weegt het zwaarder of het model comfortabel en lichtgewicht is. En of je uberhaupt met een montuur wilt rondlopen? Dat maakt dat de AR bril niet op een soorgelijke manier tot onze standaard nog niet zo’n snelle Voor wie nu geen bril draagt zal dat een stap zijn. Wie bezwaren heeft kan nog wachten totdat er lensen zijn, maar dat duurt misschien nog langer. Deze beschouwing gaat uit van een tijdspad van een aantal jaren, te beginnen vanaf het moment dat Apple met een AR bril op de markt komt die als duwtje in de rug heeft dat er mensen zijn die zowiezo alles kopen wat van Apple komt.

Over de prijs van de brillen wordt volop gespeculeerd, al is het nog niet eens duidelijk welke techniek in de bril geintegreerd zal zijn. Een Apple heeft in elk geval als voordeel dat er gebruik kan worden gemaakt van hardware die gebruikers al op zak hebben: het rekenwerk zal plaatsvinden op de processoren van de gekoppelde iPhone. En dat zal tevens een van de beschikbare controllers worden, voor sommige ruimtelijke handelingen. Je wilt niet altijd met je handen zwaaien en grijp- en klik-gebaren maken in het luchtledige als bediening van je de AR interface om je heen. Soms is het fijner een ‘fysieke’ knop in te drukken (zelfs al is het een software button op een touchscreen). En als je in het openbaar vervoer zit, wil je zelfs helemaal geen gebruik maken van je handen als interface. Dan wil je ofwel een ruimtelijke cursor die je met je oog bedient, of wellicht schuif je zelfs liever de cursor in het rond met het iPhone scherm als touchpad.

Alhoewel de focus vooral ligt op de hardware, zijn er flink wat andere kosten die de toegevoegde waarde van een AR bril écht bepalen. Stapsgewijs volgt in deze Slideshare presentatie een overzicht van kostenposten waar we in de toekomst mee te maken gaan krijgen als we ons augmented leven aangenaam willen maken.

Te beginnen bij ons uiterlijk. Tijdens het videochatten was het eenvoudig. Onze AR facefilters werden op het 2D webcam-beeld geplakt en het resulterende beeld werd streaming rondgestuurd. Maar in AR is de situatie anders. Hoe wij onszelf zien is niet automatisch wat anderen zien. Daar gaat nog flink wat afstemming nodig zijn. Ziet iemand met een Google bril ons zoals wij onszelf hebben vormgegeven met onze Microsoft software? Wie gaat er rondlopen met een default uiterlijk, en wie kiest er voor om zichzelf een andere gedaante te geven? Zelfs al besluit je om je eigen augmented reality outfit te ontwerpen, grote kans dat je uiteindelijk gaat betalen voor ‘premium’ features van de platforms die je gaat gebruiken. De Snap filters die nu in videoconferencing worden toegepast, hebben bijvoorbeeld network connectivity op disabled staan. Pas door extra te betalen, zul je er zinnige toepassingen mee kunnen maken.

Zoals iPhone gebruikers de keuze hebben tussen een klein en groot scherm, zo zal de Field of View (FOV) bij AR brillen een keuzeoptie worden. Maar naast de aanschafprijs van de basis hardware en de randapparatuur, zullen de voornaamste kostenposten van periodieke aard zijn. Want pas bij een zinvolle connectie met de cloud gaat een AR bril meer bieden dan enkel een visueel truukje. Veel van de software zal niet eens op de bril kunnen draaien. Software om een ruimte echt te snappen en objecten te herkennen, werkt beter als cloud applicatie. En wil je het standaard niveau aan object-herkenning of wil je dat de bril zich ook redt in niet-standaard domeinen? Betalen.

Met de slimme bril op de neus komt er een stroom berichten en notificaties op gang die in-your-face verschijnen. Zijn het er te veel, maar wil je ook niet alles op ‘disabled’ zetten? Dan kun je gepersonaliseerde filters aanmaken met behulp van software waarvoor je een klein bedrag per maand kwijt bent. Stel dat je alles weer opnieuw moet instellen. Of dat de bril weer opnieuw moet leren hoe je in elkaar steekt, wat je interesses zijn, waar je hart sneller van gaat kloppen. Juist, je wilt een backup hebben van de AI basis waarmee de bril je volgt en probeert te begrijpen. De bril kijkt de gehele dag met je mee, maar zal niet de volledige videostream richting de cloud sturen om die daar op te slaan. Wel zal elke seconde worden geinterpreteerd en er zal een logboek worden bijgehouden van alles wat in beeld gekomen is. Hoeveel en hoevaak je iets gezien hebt. Handig om daar ooit naderhand nog eens iets in terug te zoeken. Zoals je een browser-geschiedenis hebt, kun je in de toekomst ook zoeken naar iets waarvan je nog wel weet wanneer je het ongeveer deed, en vooral wat er nog meer gebeurde vlak er voor of erna of tijdens het moment waar je naar op zoek bent. Kortom, de bril zal flink wat data produceren. Overigens is het enkel in het premium pakket dat je daar volledig inzicht in krijgt. Het merendeel van de AR bril gebruikers zal geen idee hebben waarom de bril met een bepaalde aanbeveling komt. Maar voor wie extra betaalt, is er een incognito modus. En je kunt zelfs tijdelijk even switchen naar een tweede persoonlijkheid, waarvoor een andere profilering wordt opgebouwd.

Wat er met die informatie over jou gebeurt? Ofwel je krijgt de juiste advertenties te zien, als je dat zelf terloopt ergens via een strikvraag hebt geakkoordeerd. Maar waar de bril écht een nieuwe relatie met ons aan gaat (en via ons ook met de mensen om ons heen) is wanneer er in de Heads Up Display aanbevelingen gaan verschijnen die dankzij de immens grote dataset uiterst scherp, betrouwbaar en handig zijn geworden. Net zoals we anno nu nog zelden het advies van Google Maps in de wind slaan, zo zullen we ook de bevelen met steeds minder tegenspraak opvolgen. We raken onlosmakelijker geintegreerd in onze smartcities die onze data verweven met de grotere cloud zodat er voor ons de juiste beslissingen uit rollen. De AR bril gaat een rol spelen in ons contact met andere mensen. En zelfs al hebben we zelf onze AI module niet aan staan, het is gissen waarop iemand tegenover ons z’n beslissingen baseert. En het is hopen dat die persoon de meest actuele versie van z’n anti-virus software heeft geinstalleerd, zeker als we afstevenen op een wereld waarin onze API’s rechtstreeks met elkaar contact hebben en van alles regelen. Maar zo’n situatie heeft één voordeel, want met wederzijdse toestemmen én een transactie die enkel augmented en online heeft plaatsgevonden, kan ook teruggedraaid worden. We krijgen een echte ‘undo’ functie in ons leven. En voor wie liever niet over 10 jaar te veel die ‘undo’ toepast, doet er goed aan om de stappen richting een augmented bestaan zorgvuldig en weloverwogen te maken. Daarbij helpt het om alvast hands-on te verkennen hoe die toekomt eruit kan komen te zien, en niet enkel te vertrouwen op flitsende science-fiction waarin wordt voorgesteld dat alles automatisch goed komt en perfect zal worden.

Slideshare slides

https://www.slideshare.net/sanderveenhof/what-are-the-costs-of-living-your-life-as-an-augmented-human

--

--

Sander Veenhof

Met speculatieve augmented reality projecten doe ik hands-on onderzoek naar de manier waarop we in de toekomst met AR te maken gaan krijgen http://sndrv.nl